Blogs

Már nem itt, még nem ott

Már nem itt, még nem ottKedves Látogatóim!

Úgy döntöttem, abbahagyom ezt a weboldalt. Mondjuk, hogy ez egy napló volt, egy rendesigazi, papír alapú könyvtárgy, amely most betelt.

Valójában azonban arról van szó, hogy már nem érzem szükségét, hogy belekiabáljak a világba.

Hamarosan más országba költözöm. Vegyük úgy, hogy itt egy határvonal, amely elválaszt valamit valamitől (ki tudja, miket!), és mondjuk, hogy ez a honlap még az innenső oldalára esik.

Már nem írkálok a csavargásaimról, a könyvekről, amiket olvasok, a filmekről, amiket látok - bár meg kell, hogy valljam, népnevelő szívem azért bele-belesajdul ebbe a hallgatásba.

Másfelől viszont ebben a rövid, átmeneti időszakban, most újra van lehetőségem festeni, úgyhogy amit még gyorsan itt sikerül, azt megfestem, és ide is kiteszem, ahogy ezt a képet is, amely az ebben az esztendőben készült első olajképem (májusban!).

Ha később is lesznek még a világnak mutogatható munkáim, akkor bizonyára lesz majd egy másik (más nyelvű) weboldalam, s akkor annak az elérhetőségét talán ideteszem.

Minden szépeket kívánok Önöknek!

Duló Ildikó

Mese kreatív gyerekekről

Monofaktúra kézműves körA fotón a Monofaktúra kézműves kör tagjai láthatók.

Nagyon boldog voltam, hogy Monostori Judit nemezelő barátnőm, miután az ő saját kiállítását áprilisban én nyitottam meg egy mesével, most arra kért, hogy kis tanítványai kézműves munkáiból készült kiállítást nyissam meg hasonlóképp Gödöllőn.

Íme a mese, amit nekik írtam és elmondtam:

(Közös éneklés: Két szál pünkösd rózsa...)

Egyszer volt, hol nem volt, az Óperenciás-tengeren innen és az Üveghegytől is meglehetősen távol, igazság szerint épp itt, egészen a közelünkben élt egyszer egy csapatnyi gyerek.

No nem együtt éldegéltek ők, hanem mindegyikük a saját családjával, ki-ki a maga módján. Nem is nagyon ismerték egymást, talán csak néhányan közülük, de azok is inkább csak látásból.

Hanem valami közös mégiscsak volt ám bennük. A kezük! No, persze tudom én jól, hogy minden gyereknek van keze. Csakhogy ezeknek a kis lurkóknak a keze más volt

Féjja Sándor az Anzikszról

Az alábbi kedves sorokat Féjja Sándor fotó- és filmkutató pszichológus és filmtörténész írta az Anzinkszról:

"Kedves Ildikó! Kedves Kóka!

Tamás, a szellemi szabad vajon miről s hogyan beszélgetne, egyáltalán szóba áll(hat)na-e az ÚMISSZ századparancsnokával, Setyával?

Gévai Holdfényszürete

Gévai Csilla: Holdfényszüret - a borítókép részleteSzeretek Gévai könyvbemutatóira járni, és szeretek a Pagonyba járni. Az meg pláne jó, ha a kettő együtt jön össze.

Ott volt Gévai meg a famíliája jórésze meg néhány ismerős-kedves arc, akiket olyan jó így néha újra látni. S olyan jó, hogy mindenki ugyanolyan - egész pontosan csak még sokkal olyanabb -, mint száz évvel ezelőtt volt. (Remélem, azért ők is látják bennem a gimnazista Kókát!)

Most egyébként nem volt szerencsém, mert a kicsiket pásztorolva olyan helyen kellett állnom, ahonnan semmit sem láttam Csillából magából, és hallani sem mindent hallottam a mögöttem hangosan lelkesedő kézműves-palánták miatt. Hát, van ilyen.

A kölkök, persze, nagyon jól érezték magukat. A Kicsi lelkesen tapsolt a hegedűszónak és a mesének is. Margitai Ági mesefelolvasási profizmusa engem is teljesen megdöbbentett.

Nagyon tetszik, ahogy Gévai

Nagy feladat

Monostori Judit nemezelő kézműves barátnőm kiállítását én fogom megnyitni. Egy mesével. Soha nem csináltam még ilyesmit, úgyhogy eléggé be vagyok tojva...

Végre kiötlöttem, mi leszek, ha nagy leszek!

London Pride

Valerie Colin-Russ

London Pride

The 10,000 Lions of London

(Frances Lincoln Limited, London, 2012)

Már régen kitaláltam, hogy mi leszek, ha nagy leszek (író), de azért azzal persze tisztában vagyok, hogy ezen "foglalkozásomat" a legszerencsésebb eseben is csak halálom után fogja értékelni valaki, úgyhogy azért talán nem ártana emellé valami polgári foglalkozást is választani.

Kaptam egy gyönyörű, kicsi albumot, melynek hatására rádöbbentem, hogy milyen pályát szánt nekem a jósors, nem is értem, hogy nem jöttem rá mindezidáig!

Egy elvarázsolt nő sok éve azzal foglalkozik, hogy összegyűjtse London összes oroszlánjait. Eddig több, mint tízezer darabot talált a város különböző pontjain, de azt feltételezi, hogy még ennél is jóval több lehet.

Lefényképezi, kategorizálja a fenevadakat, utánajár a történetüknek. Ebből született ez a csoda kis könyvtárgy.

No, ennek hatására nekem nyomban leesett, hogy az én leendő foglalkozásom nem is lehet semmi egyéb, csak dragonológus.

Majdani doktori disszertációmat Európa sárkányainak legendáiból fogom írni. Járom a világot, összegyűjtöm, lefényképezem, kategorizálom az összes fellelhető sárkányokat, utánajárok legendáik mindenféle különböző változatának - asszem

Nem tétlenkedem

Francia füzetemBár itt a weboldalon mostanában nem sok látszik belőle(m), azért nem tétlenkedem ám.

Például most írtam tele az első francia füzetemet. Ez azt jelenti, hogy a Teach Yourself French-nek már a felén túlvagyok.

Ebbe a tenyérnyi, bátran nyúzható könyvecskébe jegyzeteltem ki a leckéket, amikor lehetőségem adódott, és ezt olvasgatom újraésújraésújraésújra, valahányszor csak van egy szabad percem. A könyvjelző arra szolgál, hogy bármikor félbe lehessen szakítani, aztán meg ne kelljen keresgetni, hol is tartottam.

Nyelvtanulók figyelmébe ajánlom ezt a kisalakú, tisztességesen fűzött könyvformátumú füzetkét. Írni ugyan nem könnyű bele (általában a hasonló vastagságú noteszemmel támasztom alá a tollat tartó kezemet), olvasni viszont tökjó: egyszabadkézzel is remekül tartható, lapozható (ha pl. nem akarunk megzavarni egy - a másik karunkban tartott - elalvófélben lévő kölköt), valamint könnyedén elhurcolhatjuk bárhová, és olvashatjuk például akár

Batyu

Pilinszky összes versei, Szerb Antal: Utas és holdvilág; A Pendragon legenda, Károli BibliaEgy főiskolai önismereti csoportban tették fel a kérdést: ha tűz ütne ki, milyen tárgyakat igyekeznék menteni nagyhirtelenjében. Akkor - hosszas mérlegelés után - arra jutottam: semmit - hadd vesszenek; hiszen azok csak tárgyak.

De ha átfogalmazzuk a kérdést, természetesen nekem is megvan, hogy miket vinnék magammal a batyumban, ha - teszemazt - világgá mennék.

A család által készített könytárgyakon kívül még ezt a négyet: Pilinszky János összes verseit, Szerb Antal két regényét: az Utas és holdvilág, valamint A Pendragon legenda címűt, no meg a Bibliámat.

Újraolvastam most - miként ezt elég nagy rendszerességgel meg szoktam tenni az életem során - az Utas és holdvilágot. Ha valaha támadt is kétségem

Webpszichológia

Steve Krug: Ne törd a fejem!Aki honlapokat akar készíteni, olvassa el haladéktalanul!

Rendkívül vacak könyvtárgy (az első kinyitáskor lapjaira hullik szét), viszont rendkívül fontos információkat tartalmazó és - nem utolsó sorban - rendkívül szórakoztató szakirodalom.

Tulajdonképp csupa olyan információt tartalmaz, amiket józan ésszel mindenki átláthat, sőt önállóan ki is találhat - mindenki, aki nincs épp nyakig egy honlap fejlesztésében. Aki ugyanis benne van (mondjuk, én), az hajlamos megfeledkezni ezekről az alapvetésekről.

Nekem az a (rendkívül szilárd) meggyőződésem alakult ki "fogyasztó" státuszban leélt éveim során, hogy minden egyes szolgáltatónak (legyen az fodrász, élelmiszerbolti eladó, magántanár vagy honlapkészítő) iszonyú fontos lenne némi kis pszichológiát tanulnia.

Én például sikítva menekülök

Syndicate content