Zerényi László - Duló Ildikó: anziksz

 

 

Zerényi László anziksz című (zseniális) festménye itt lóg előttem, a falon. Sorra leírtam a képen látható alakok történetét. Valamint azt, hogy hogyan keveredtek Pécs városába. Mármint ahogy én látom őket.

Szeretném azonban hangsúlyozni, hogy mindez csak az általam kitalált mese. Fogalmam sincs - és nem is akarom tudni! - kiket festett Ladis a képére igazából, hiszen, ugyebár, tökmindegy, mit gondolt a festő, az számít, amit a néző - jelen esetben én - belelát a festménybe.

Az alábbi kivágott alakokra kattintva elolvashatja történetüket.

 

 

Matilda  Sanyesz  Nox  Rita  Árpád  József

Matilda

leánykollégiumi vénkisasszony nevelőtanár

Sanyesz

élőrovargyűjtő fáziskapcsoló-szerelő betanított munkás

 Nox

női alsónemű gyűjtő

 Rita

a dél-amerikai szappanoperák szakértője

Árpád

Hypersapiens Extraterrestris kutató

 József

nyomdász és titkon költő

 

 Radó  Oli  Setya  Csabó és Gabó  Ferenc

 Radó

fényes jövő előtt álló cipőanalítikus

 Oli

saját neméhez vonzódó nőmegfigyelő

 Setya

az ÚMISSZ századparancsnoka

 Csabó és Gabó

deszkások

Ferenc

sármos Karády-relikvia gyűjtő

 

Rex Roland Angéla Tamás Dorka és Pepe Aliz

Rex

vezeklő

Roland

alteregó

Angéla

Takács Szilárd barátnője

Tamás

szellemi szabad

Dorka és Pepe

Aliz nehézsorsú gyermekei

Aliz

antiszociális helyét kereső

 

A képen egyébként látható egy huszadik alak is (ember), róla nem írtam.

Találja meg őt a kedves olvasó, ha tudja!

Hozzászólások

Féjja Sándor az Anzikszról

Féjja Sándor fotó- és filmkutató pszichológus és filmtörténész írt nekem egy nagyon kedves levelet az Anzikszról. Nagyon köszönöm neki, és engedelmével nyilvánosságra hozom:

"Kedves Ildikó! Kedves Kóka!

Tamás, a szellemi szabad vajon miről s hogyan beszélgetne, egyáltalán szóba áll(hat)na-e az ÚMISSZ századparancsnokával, Setyával?

Pepe és Dorka, e nehéz sorsú Alíz-gyerekek megörülnének-e a hangyák titkos élete iránt élénken érdeklődő, vezeklő kutyának, Rexnek? Tudom, „Csontváry bácsi képei nem nagyon izgatják őket”, ám egy kutya, ez az eb mégiscsak szeretgethető lehet(ne), talán.

Randevúzna-e a hajadon Matilda a fényes jövő előtt álló cipőanalitikus-utcazenész Radóval? Vagy inkább a titkon költő József nyomdásszal szimpatizálna? Felismerné-e – persze csakis egy összejött, felvillanyozó találkozás esetén -, hogy a már-már kényszeresen nőmegfigyelő Oli a saját neméhez melegen vonzódik, lévén ugye, ő: "más"?

A deszkás Gabó és Csabó (foglalkozásuk leírása különösen tetszett nekem), ha meglátná, mit szólna a Nox női fehérnemű-gyűjteményéhez?

Rá tudna-e hangolódni a fáziskapcsoló-szerelő betanított munkás, egyben élőrovar-gyűjtő Sanyesz a dél-amerikai szappanoperák szakértőjére, Ritára? Netán inkább Angélára, Takács Szilárd barátnőjére vetne szemet?

Legszívesebben kivel kávézna, avagy sörözgetne az alterego Roland az Általad teremtett Anziksz-alakok közül? S ki(k) az(ok), akivel/akikkel nem szívesen szívna egy levegőt?

Gazdagítaná-e a sármos Ferenc - amennyiben persze gazdagíthatná - Karády-relikvia gyűjteményét a Karády Katalin játékfilmek stand- és werkfotóival? Kitől remélhetne ilyeneket? Remélhetne?

Polemizálnának-e, esetleg konszenzusos légkörben közölnék egymással vonatkozó opcióikat a pécsi ufókutató amatőrök a kutatási eredményeiről beszámoló, nyugalmazott múzeumigazgató Árpád  előadásának meghallgatása után? Várnak-e, s ha igen, miféle kutatási (rész)eredmény(eke)t a Hypersapiens Extraterrestris problémakör ingoványos területén?

*

Finoman, érzékenyen megformált teremtményeid kivel, kikkel találkozhatnának? S persze: miért? Nem kevésbé: miképpen? Komolykodón: milyenek lehetnének az in put és az out put vezióiknak a működő/működtetett megnyilatkozásai?

Az említett találkozáslehetőségeket (még csúcsa sem ama jéghegynek) a könyved invotálta bennem.

Mennyi-mennyi karaktervonást, jellemjegyet, életsors-metszetet sorakoztattál fel az Anzikszban! Szinte a bőség pompás zavara ez. Továbbvihető, potenciális történéssorok, figurasorsok szunnyadnak színes, érdekes alakjaidban.

Momentán Pécsett landoltattad őket. Miért is ne? Gondolom, olykor akár el is tévedhetnének (igen-igen: így ez máris egy másik könyv felsejlő lehetősége...).

Szinte bármi megtörténhetne (még!) bármelyikükkel — szólóságukban, egyben és/vagy társas helyzeteikben, várható és váratlan eseményekben való választékos megnyilatkozásaik során. Tulajdonságaik meghatározottságában.

Jellemzően szólólények az alakjaid, azaz csak néhányuk éppen-kivétel (könyvbeli szituációjukat, helyüket illetően). Emberi tulajdonságaiknak egymással való soklehetőségű egybevetése, szerintem: úgymond diktál(hat)ná a feltételezett (majdani?) sorokat, sorsokat; mind plasztikusabbá tehetné kvázi-életüket a szűkebb vagy tágabb társas kapcsolataik, helyzeteik, konfliktusaik, zavaraik, rá-rácsodálkozásaik, etc. révén. Lehet hát jövőjük.

Mindegyik alakodban van (vagy inkább: maradt) szufla. Maradt bőven!"