weboldal

Mire jó ez a honlap?

2012 újév alkalmából megpróbálom világosan megfogalmazni a választ arra a kérdésre, amit elég gyakran föl szoktak tenni nekem: ugyan mire szolgál az én honlapom?

1. Elsődleges funkciója: Önigazolás

Ezzel bizonyítom önnönmagam számára, hogy vagyok.

Mármint, hogy nem csupán mama vagyok, aki reggeltől estig mesét olvas, babázik, lovagozik, a nagylánya legújabb regényét gépeli (meg egyéb háztartási funkciókat lát el), hanem közben azért én magam is élek: írok, olvasok, járom a világot, próbálok mindenfélét alkotgatni.

2. Másodlagos funkciója: Tanulás

Szeretnék profi módon érteni a honlapkészítéshez, s ezt legjobban a folyamatos csinálással és tökéletesítgetéssel gyakorolhatom.

3. Nemutolsósorbani funkciója: Népnevelés

Úgy vélem, szép helyeken járok, jó könyveket olvasok, jó példát mutatok önnevelési- és önmegvalósítási törekvések terén, talán másnak sem árt, ha ilyesmikről olvas.

4. Kétes kimenetelű funkciója: Nyomot hagyni a világban

Nem vagyok teljesen meggyőződve erről a funkcióról. Úgy érzem, a virtuális világban jönnek-mennek az információk, bármi elszállhat a fenenagy virtuális semmibe egyetlen pillanat alatt, úgyhogy elég valószínűtlennek tartom, hogy ez az én kis honlapnyomom hosszú életű lehetne.

 

A honlap végső célja: hogy ne legyen többé szükségem rá.

Hogy enélkül is értékes életet élő, önálló lénynek érezzem magam, s a 2.,3.,4. funkciót más úton-módon tudjam megvalósítani.

Webpszichológia

Steve Krug: Ne törd a fejem!Aki honlapokat akar készíteni, olvassa el haladéktalanul!

Rendkívül vacak könyvtárgy (az első kinyitáskor lapjaira hullik szét), viszont rendkívül fontos információkat tartalmazó és - nem utolsó sorban - rendkívül szórakoztató szakirodalom.

Tulajdonképp csupa olyan információt tartalmaz, amiket józan ésszel mindenki átláthat, sőt önállóan ki is találhat - mindenki, aki nincs épp nyakig egy honlap fejlesztésében. Aki ugyanis benne van (mondjuk, én), az hajlamos megfeledkezni ezekről az alapvetésekről.

Nekem az a (rendkívül szilárd) meggyőződésem alakult ki "fogyasztó" státuszban leélt éveim során, hogy minden egyes szolgáltatónak (legyen az fodrász, élelmiszerbolti eladó, magántanár vagy honlapkészítő) iszonyú fontos lenne némi kis pszichológiát tanulnia.

Én például sikítva menekülök

Könyvbemutató, amelyről lecsúsztam

Albert Zoltán: Puha bosszúNagyon szerettem volna részt venni Albert Zoltán Puha bosszú című könyvének bemutatóján.

(Annál is inkább, mert akkora igyekezettel tettem ki az anyagait a weboldalára; az a filmcsík életem GIMP-es főműve ám!)

Miután bebocsátást nyertem a Tabán mozi hátsó, belső, eldugott különtermébe, és odalépett hozzám AZ - aki prófétaszerűbb, mint valaha -, a Kicsi nekikezdett a sivítozva üvöltésnek. És abba sem hagyta, amíg megnyugtatására végleg nem távoztam az épületből. (Íme, ilyen árat kellett fizetnem az előző felnőtt kalandomért...)

Így aztán egyetlen szót sem tudtam váltani AZ-vel, egyetlen képkockát sem láthattam mozivásznon a klipből, amely a könyvöz készült, és egyetlen mondatot sem hallottam abból, hogy kik és mit mondhattak vajon a regényről.

Magát a könyvet sikerült azért a kezembe vennem, és teljesen megilletődtem

Jávorka Csaba festő honlapja

Most indul Jávorka Csaba festő honlapja. Az első, amit valóban egy vadidegennek készítettem!

A festménygalériák mellett két videó is megtekinthető rajta, melyeket egy másik festő, a dániai Maria Löw Jensen készített Jávorka Csaba műveinek felhasználásával.

A festő összegyűjtött egy csokornyit korábbi kiállításaival kapcsolatos dokumentumokból, ezek a meghívók, plakátok, cikkek, kritikák, fotók szintén megtalálhatók a honlapon.

Külön érdekes, hogy Jávorka Csaba rengeteg más festő műveit ajánlja, s mindegyikükről ír is néhány szót.

A honlap főbb oldalai angol nyelven is olvashatók.

Alapvetések és szarvashibák

 Robin Williams: Tervezz bátran!

Robin Williams

Tervezz bátran!

(Scolar Kiadó, Bp., 2006)

Ezt a könyvet tanítani kellene a gimnáziumban! Zseniális.

A jó szakemberek általában csapnivaló tanárok. Ez a bácsi azonban eszméletlen jó tanítvány-érzékenységgel vezeti véig az olvasót a tipográfiai design legalapabb alapvetésein.

Mindazzal, ami ebben a könyvben foglaltatik, minden értelmiséginek illene tisztában lennie.

Festészeti és számítástechnikai csoda

Azt hittem, Ladis még mindig nem szánta el magát az általam kiadott - elismerem, nem egyszerű - feladat megoldására: fessen Pécset, melyen a hiperrealizmus ötvöződik az absztrakttal, és legyen rajta emberalak is.

Hanem egyszercsak küldött egy vetítést.

Mindenféle

Zöld csigás festménykezdeményMost nem vagyok elég összeszedett ahhoz, hogy szép, kerek blogbejegyzést írjak, mégis szeretnék néhány dolgot belekiabálni a világba:

- Sikerült picit haladnom a festéssel: két alakot pingáltam a zöld csigás alapra. (No persze a kép színei sajnos nemigen hasonlítanak a képernyőn láthatóakra; fotóigazgatásból is bőven van még mit tanulnom.)

- Megnéztem Első Komoly HTML-CSS Művemet egy másik gépen, egy másik rendszeren, és teljesen elkeseredtem.

Életem elszúrása vs. alapfilozófiáim

Tükörben a zöld kép mellett

Egyik legszilárdabb meggyőződésem az, hogy - nem állítom, hogy "az embert", de azt bizton állítom, hogy - engem nem lehet alaptalan váddal megbántani. Ha például valaki azt vágná a fejemhez, hogy slendrián vagyok, azt legföljebb viccesnek találnám. Merthogy tisztában vagyok vele, hogy sokmindennel lehet vádolni, de ezzel speciel nemigen.

Az tud megbántani, aki olyasvalamivel vádol, amivel titkon én magam is vádolom magam.

Sokszor olyannyira titkon, hogy magam sem tudok róla.

Teljes káosz

konyvkeszites.hu képernyőkép 

Egy profi weboldal:

www.konyvkeszites.hu

Lassan eljutok a nagy, komoly, fehér könyv végére. Mármint először. Hiszen, ha befejeztem, kezdem az egészet elölről - még alaposabban.

Mindenesetre arra máris rájöttem, hogy az én weboldalam teljesen használhatatlan. Nem felel meg a szegény gyanútlan - és természetesen türelmetlen - felhasználó három legalapvetőbb kérdésére sem

Új fejléckezdemény

Új fejléckezdeményRégóta bosszant, hogy a fejléc - akármilyen ügyesen rakta is össze Anikó a Várakozók részleteiből, mégiscsak - csalás. Meg azt is megjegyezték, hogy túl halovány, ennél sokkal színesebbeket szoktam festeni.

Úgyhogy most belevágtam, hogy festek egy új fejlécnek valót sok-sok színnel.

Syndicate content